26. april 2017

Kludedamens nye ynglingskludegarn

I påskeferien var jeg på besøg i den hyggelige garnbutik MaskeradeGarn i Fuglebjerg. Der fandt jeg det fantastiske Arezzo Lin fra Hjertegarn. Det består af 29% hør, 37% bomuld og 34% bambus. Når man nu er sådan en klude-dame, som jeg er, som helst vil bruge hjemmelavede kar- og vaskeklude, bestemte jeg mig for at afprøve om Arezzo Lin er passende klude-materiale for mig. Jeg er jo glad for hør, da det kan dyrkes miljøvenligt med minimalt brug af sprøjtemidler, da det er modstandsdygtigt mod insekter, har en fantastisk sugeevne - det kan suge op til 20% af sin egen vægt uden at føles vådt - og er antibakterielt. Desuden er dyrkning af hør er meget mindre vandkrævende end dyrkning af bomuld. Bambus har jeg foreløbig ikke så meget erfaring med, men det er også et naturprodukt og ligesom hør, er det antibakterielt. Det er græsset på planten, der bruges til garn, så planten vokser videre, når græsset er høstet og nyt græs kan høstes nogle måneder senere. Både bomuld, hør og bambus er 100% komposterbart.

Strikkede klude i hørgarn

Jeg slog 75 masker op på p. nr. 3 og strikkede perlestrik: 1. p.: 1 ret 1vrang, de næste p. ret over vrang og vrang over ret til der kun var garn nok tilbage til at lukke af i ret fra vrangsiden. På den måde får jeg en stor vaskeklud eller et minihåndklæde, alt efter hvordan man nu ser på det. Mine klude/minihåndklæder måler ca. 30 x 30 cm. Selvom, der står på banderolen, at garnet tåler vask på 40 grader, har jeg vasket kludene på 60 grader uden, at de skete så meget ved det.Strikkede klude i hørgarn

This Easter break, I came across a type of yarn, that I had not seen before: Arezzo Lin from Hjertegarn. It is approx. one third cotton, one third bamboo and one third linen. I love linen and bamboo as they can be grown sustainably. Linen naturally deters insects, it can absorb up to 20 per cent of it's own weight in liquid without feeling wet and along with bamboo, it is naturally antibacterial. 

I decided to try it out as cloth-knitting-material. I cast 75 stitches on 3 mm needles and knit 1k, 1p. Next row I knit 1p, 1k until I had used up all the yarn. My cloths measure approx. 30 by 30 cm. Even if the label on the yarn calls for washing it on 40 degrees, I decided to wash my cloths on 60 degrees and that did not ruin them.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar